Marco Polo in zanimiva dejstva

Tečaj italijanščine je priložnost za pogovor o številnih zanimivih temah, med katerimi so tudi zgodovinske osebnosti. Eden izmed najbolj znanih italijanskih raziskovalcev in popotnikov je zagotovo Marco Polo.

Marco Polo (TV serija)

Marco Polo, kot so ga upodobili v istoimenovani TV seriji iz leta 2014.

Na prvo popotovanje že kot najstnik

Marco Polo se je na prvo popotovanje odpravil pri komaj 17 letih. Leta 1271 je namreč skupaj z očetom Niccolom in stricem Maffeom odšel v Azijo, da bi našel nove trgovske poti in se srečal z mongolskim vladarjem Kublaj Kanom. Ta jih je gostil na svojem dvoru in jim dovolil potovati (viaggiare) po mongolskem imperiju.

Domov šele po 24 letih

Marco Polo je zapustil dom v najstniških letih in se je v Benetke vrnil po 24 letih. V dveh desetletjih je prepotoval približno 24.000 kilometrov tako po kopnem (via terra) ob svilni poti kot po morju (per mare) in prišel do Kitajske.

Evropi je predstavil koncept papirnatega denarja

V mongolskem imperiju so poznali papirnat denar (le banconote), še preden so ga začeli tiskati v Evropi. Marco Polo je v svoji knjigi opisal čudno papirnato valuto in tudi to, kako so s tem papirjem ravnali, kot da bi bil dragocen kot zlato (l’oro) ali srebro (l’argento). Opisal je tudi sisteme, ki so preprečevali ponarejanje papirnatega denarja.

marco_polo

Marco Polo in njegova potovanja, opisana v knjigi “The Travels of Marco Polo”.

Mošusni jelen, pasma čovčov in jaki

Marco Polo je na svoji poti spoznal tudi številne živali (gli animali), ki jih tedaj v Evropi niso poznali. Med njimi so pasma psov čovčov, mošusni jelen in jak. Marcu Polu je bil najljubši jak, saj ga je navdušilo njegovo svileno mehko krzno.

Samorogi so bili pravzaprav nosorogi

Še v 13. stoletju je evropsko praznoverje samoroge (l’unicorno) opisovalo kot konju podobne živali z enim rogom, ki jih je bilo mogoče ukrotiti in ujeti le s pomočjo mlade ženske. Marco Polo pa jih je po srečanju z njimi opisal kot grde in nevarne živali, ki so imele lase kot bivol in stopala kot slon, s črnim rogom na sredini čela. Seveda to niso bili samorogi, saj se je leta kasneje izkazalo, da je Marco Polo opisoval nosoroge (il rinoceronte).

Je Marco Polo Italiji predstavil testenine?

Legenda pravi, da naj bi ravno Marco Polo Italijanom predstavil idejo o testeninah, saj naj bi testenine (la pasta) spoznal na svojem potovanju po Aziji. Po njegovem času so testenine namreč veljale za značilno hrano le na Kitajskem in v Italiji, zato ni nič čudnega, da je nastala omenjena legenda. Kljub različnim teorijam pa Italijani to zgodbo zavračajo (respingere) in se z njo ne strinjajo.

Tečaj italijanščine: spoznajte pomembne Italijane

Tečaj italijanščine v Linguli je odlična priložnost, da se seznanite še z drugimi znamenitimi italijanskimi osebnostmi, ki so pomembno vplivale na razvoj italijanske zgodovine.

Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.