Italijanski književni klasiki

Vsakdo je že slišal za Danteja in Boccaccia, vendar je poleg njiju književni zgodovini dalo svoj pečat še mnogo italijanskih klasikov, ki jih je vredno prebrati! Tečaj italijanščine vam bo pomagal spoznati italijansko književnost.

tečaj italijanščine

I promessi sposi (Zaročenca), 1827, Alessando Manzoni

Ta zgodovinski roman je umeščen v 17. stoletje v Lombardijo, ki je bila takrat pod špansko oblastjo. Skozi fikcijo so prikazana tudi številna zgodovinska dejstva.

Glavna junaka sta Renzo Tramaglino in Lucia Mondella, prebivalca kraja Lecce v bližini jezera Como. Prebivalci so vsak dan postavljeni na preizkušnjo: trdo garajo, poleg tega jih preganjata še kuga in vojna. Zaročencema Renzu in Lucii je onemogočena poroka, ko se v dogajanje vmeša don Rodrigo, lokalni veljak, ki uporabi vse svoje moči, da bi bila Lucia njegova.

Komu bo všeč?
Napeta zgodba o ljubezni bo prepričala vse ljubitelje velikih zgodovinskih in ljubezenskih romanov. Je najpomembnejši italijanski roman, napisan v času pred združitvijo Italije. Delo je tudi jezikovni mejnik: v dialogih vključuje izraze, ki v standardnem jeziku naj ne bi bili dovoljeni, in tako pokaže razmejitev med »dialektom« in knjižnim jezikom. Knjiga ima čez 700 strani.

Il Principe (Vladar), 1531, Niccolò Macchiavelli

Gre za politični roman posebne vrste, ki ga ne moremo uvrstiti v noben prozni žanr. V 26 poglavjih Macchiavelli razglablja o tem, kako si pridobiti politično moč in kako jo obdržati, o vladanju, vojski, kakšen mora biti vladar (krut ali milosten?) ter o takratni italijanski politični situaciji. V zadnjem poglavju nagovori družino Medici iz Firenc, naj sledi njegovemu razmišljanju.

Komu bo všeč?
Vsekakor je roman aktualen v vsakem zgodovinskem obdobju, tudi danes. Navdušil bo vse, ki imate radi nekoliko bolj politično-zgodovinsko obarvano literaturo in ne toliko ljubezenskih zgodb in avantur. Knjiga ima 176 strani.

Maestro don Gesualdo, 1889, Giovanni Verga

Glavni junak je Gesualdo Motta, ki že vse življenje pošteno in trdo gara. Njegova vztrajnost in marljivost sta poplačani, ko se mu iz kmeta uspe preleviti v bogatega zemljiškega gospoda, vendar pa naleti na težavo ‒ v družbi še vedno velja za kmeta. Kljub poroki z bogato Bianco Trao in kupu denarja na družbeni lestvici ni prav nič napredoval. Ne more razumeti, zakaj. Kar naenkrat mu postaneta tuja oba svetova: prijatelji kmetje ga ne marajo več, prav tako pa se ne more vključiti v lokalno visoko družbo. Njegova marljivost, poštenost in vitalnost so skozi roman kar naprej v nasprotju z dekadentno družino Trao, ki ji ne manjka denarja.

Komu bo všeč?
Roman vam bo všeč, če imate radi literaturo, ki se ukvarja z družbo. Opazujemo »kariero« povzpetnika na družbeni lestvici, ki se mu kljub prigaranemu denarju ne uspe prebiti v smetano družbe. Knjiga obsega 352 strani.

Druga dela tega pisatelja: I Malavoglia, Novelle rusticane, Tutte le novelle

Paesi tuoi (Tvoji kraji), 1941, Cesare Pavese

Zgodba pripoveduje o dveh zapornikih, Bertu in Talinu, ki so ju ravnokar spustili iz zapora. Berto je bil v ječi, ker naj bi povzročil kolesarsko nesrečo, Talino pa naj bi podtaknil požar v neki hiši. Ko hodita po mestu, se Berto ne more otresti Talina. Ta namreč vztraja, naj gre Berto z njim na podeželje. Na koncu se Berto le odloči, da se mu pridruži, in ga dohiti na železniški postaji. Na Talinovi kmetiji Berto spozna njegovo družino, sodeluje pri žetvi in kmalu se zagleda v najmlajšo sestro, do katere pa ni ravnodušen niti Talino. Kako se bo zgodba razpletla, odkrijte sami!

Komu bo všeč?
Razgibana zgodba je postavljena na torinsko podeželje v času žetve. Pavese velja za prvaka italijanske literature, saj odlično prikazuje razmerje med podeželjem (le Langhe) in mestnim življenjem, konkretno Torinom, ki trčita med seboj, ko se srečata Talino in Berto. V romanu se prepletajo tudi medosebni odnosi, incest, nasilje in družinsko življenje, polno skrivnosti.

Druga dela: La casa in collina, La luna e i falò

La Coscienza di Zeno (Zenova izpoved), 1923, Italo Svevo

Zeno Cosini je bogat tržaški trgovec, strasten kadilec, dim ga je že popolnoma omrežil. Njegov psiholog »Doktor S« mu svetuje, naj napiše svojo avtobiografijo, saj naj bi mu ta pomagala pri terapiji. Ker pa pacient Zeno terapijo prekine, se »Doktor S« maščuje z objavo Zenovih spominov. V njih Zeno na hudomušen in ironičen način pripoveduje o svoji prvi cigareti, kako je menjaval fakultete, kako je spoznal svojo ženo (tako, da mu je bila všeč njena sestra), o svojem poslovnem življenju, predvsem pa o tem, kako se je vedno poskušal odvaditi kajenja.

Komu bo všeč?
Zgodba je postavljena v čas pred 1. svetovno vojno v Trst. Če imate radi ironično in hudomušno pisanje, vam bodo Zenovi spomini zagotovo všeč, diši pa tudi po psihoanalizi in bivanjski tematiki. Knjiga ima 400 strani.

Druga dela tega pisatelja: Senilità, Una vita

Še nekaj drugih klasikov italijanske literature:

  • Carlo Levi: Cristo si è fermato a Eboli, 1945
  • Italo Calvino: Il barone rampante, Il cavaliere inesistente, La giornata di uno scrutatore
  • Primo Levi: Se questo è un uomo, La Tregua
  • Beppe Fenoglio: Il partigiano Johnny
  • Luigi Pirandello: Uno, nessuno, centomila

Tečaj italijanščine vam pomaga spregovoriti

Tečaj italijanščine je Linguli zasnovan tako, da se jezika učimo tudi z branjem različnih besedil. Po začetnem tečaju italijanščine boste že zmogli razumeti okvirno vsebino časopisnih člankov, kasneje boste lahko brali poenostavljene knjige, na stopnji B2 in C1 pa že prave knjige. Zagotovo boste lahko posegli tudi po klasičnih romanih!

Zavedamo se, da je branje v tujem jeziku enakovreden vidik učenja jezika poleg govorjenja, poslušanja in pisanja. Kako že pravijo? Prebiranje besedil in knjig v izvirnem jeziku je edino »ta pravo« branje in odličen način učenja tujega jezika!

Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.