Galileo Galilei – oče moderne znanosti

Tečaj italijanščine je priložnost za pogovor o številnih zanimivih temah, med katerimi so tudi zgodovinske osebnosti. Eden izmed najbolj znanih italijanskih fizikov, matematikov in astronomov je Galileo Galilei. Velja za eno najpomembnejših osebnosti znanstvene revolucije 17. stoletja.

Tečaj italijanščine

Galilei se je moral javno odreči svojim prepričanjem in preživeti zadnja leta življenja v hišnem zaporu.

Vatikan do leta 1992 ni priznal, da je imel Galileo prav

Leta 1979 je papež Janez Pavel II. sprožil preiskavo obsodbe Galilea v katoliški cerkvi. Trinajst let pozneje in 359 let po tem, ko so Galilea obsodili, je papež uradno zaključil preiskavo. Izdal je uradno opravičilo (il perdono), v katerem je priznal, da so sodniki med sojenjem delali napake.

Zakaj sta si njegova ime in priimek tako podobna?

Ime in priimek slavnega znanstvenika se skoraj popolnoma ujemata (uguale) in to ni naključje. V njegovem času je bilo namreč v Toskani običajno dati prvorojenemu sinu ime, katerega osnova je bil družinski priimek (il cognome). Tako je ime Galileo izpeljanka iz priimka Galilei.

Obsojen na dosmrtno ječo

Idejo, da se Zemlja vrti okoli Sonca, ki jo je podpiral Nikolaj Kopernik, je katoliška cerkev v začetku 17. stoletja označila za herezijo. V tistem času se je Cerkev strinjala z razlago starogrškega astronoma Ptolomeja, po kateri je Zemlja (la Terra) središče vesolja (l’universo). Kljub temu je Galileo dobil dovoljenje za raziskovanje heliocentrične teorije, pod pogojem, da je ne zagovarja javno. Izkazalo se je, da je bil Galileo prepričan, da ima Kopernik prav. Ker tega ni zadržal zase, so ga obsodili na dosmrtno ječo (la prigione). Galilei se je moral javno odreči svojim prepričanjem in preživeti zadnja leta življenja v hišnem zaporu, kjer je izkoristil čas in napisal eno svojih najvplivnejših del, Razprave o dveh novih znanostih.

Posmrtni ostanki so še danes na ogled javnosti

Galilea so najprej pokopali v Firencah. Skoraj stoletje pozneje, leta 1737, so posmrtne ostanke znanstvenika prenesli v baziliko Santa Croce, ob tem pa so tri prste (il dito), eno vretence in zob odstranili s trupla. Srednji prst desne roke je še danes na ogled javnosti in se seli po različnih muzejih v Italiji, vretence pa hranijo na univerzi (l’università) v Padovi, kjer je Galileo poučeval od 1592 do 1610.

Impresionizem 250 let pred impresionizmom?

O Galileu danes govorimo predvsem kot o znanstveniku, vendar je imel tudi druge talente. Dobro je risal in slikal (dipingere), bil je mojster perspektive. Njegove risbe Lune (la luna) so še posebej presenetljive, uporabljal naj bi skoraj impresionistično tehniko več kot 250 let, preden se je razvil impresionizem.

Tečaj italijanščine v jezikovni šoli Lingula je odlična priložnost, da se seznanite še z drugimi znamenitimi italijanskimi osebnostmi, ki so pomembno vplivale na razvoj italijanske in svetovne zgodovine.

Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.