Leonardo da Vinci – genij in vizionar

Tečaj italijanščine vam razkriva tudi znamenite Italijane. Tudi danes bi težko našli človeka, ki bi v sebi združeval toliko talentov in zanimanj kot Leonardo da Vinci (1452–1519). Ta veliki renesančni um se je udejstvoval na vseh področjih umetnosti, v znanosti. Bil je tudi izumitelj in inženir, zaradi česar ga še danes imenujejo za največjega genija vseh časov.

tečaj italijanščine

Brez formalne izobrazbe

Vse svoje znanje je pridobil z opazovanjem, saj ni imel formalne izobrazbe. Smisel svojega raziskovanja je videl v izobraževanju in širjenju znanja.

Največje umetnine

Leonardo da Vinci

Da Vincijeva portret Mone Lize in stenska podoba Zadnje večerje sodita med največje umetnine vseh časov. Predvsem pa se je Leonardo s svojimi slikarskimi tehnikami odmaknil od tradicionalnega slikarstva. Želel je slikati karseda realistično, zato je študiral anatomijo in fiziognomija človeka ter proučeval naravo.

Poleg umetniškega udejstvovanja se je Leonardo ukvarjal tudi z več naravoslovnimi področji – anatomijo, astronomijo, biologijo, botaniko, geologijo, matematiko … Njegov pristop k znanosti je bil opisen — pojav je skušal razumeti tako, da ga je opisal in izrisal do najmanjše podrobnosti. Njegove študije o umetnosti in znanosti obsegajo kar 13.000 strani zapiskov in risb, med katerimi je najbolj znana risba Razmerja človeškega telesa po Vitruviju.

 

Vizionar

Leonardovo vizionarstvo še najbolj kažejo njegovi številni izumi: zasnoval je prvega robota, izdelal več načrtov za letalne stroje, med njimi za helikopter in lahko jadralno letalo, snoval podmornico, avtomobil na vzmetni pogon, napravo z zobniki, ki so jo tolmačili kot prvo mehanično računalo, oklepljen tank na človeški ali konjski pogon, načrtoval široko uporabo sončne energije itd.

V jezikovni šoli Lingula se dobro zavedamo, da tečaj italijanščine ne pomeni le utrjevanje slovnice in besedišča. Italijanski jezik zares usvojimo šele, ko spoznamo tudi zaledje, od koder izhaja – kulturo in tradicijo.

Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.