Giovanni Boccaccio in Dekameron

Tečaj italijanščine je odlična priložnost za pogovor o najrazličnejših temah, tudi o italijanski književnosti in njenih velikanih. Le kdo še ni slišal za veliko trojico, ki jo sestavljajo Dante Alighieri, Giovanni Boccaccio in Francesco Petrarca? Predstavljamo dosežke Boccaccia.

tečaj italijanščine

Slika Sandra Botticellija, ki prikazuje dogodke osme zgodbe petega dne Dekamerona.

Pestro življenje

tečaj italijanščineGiovanni Boccaccio je bil izredno uspešen renesančni pesnik (il poeta) in pisatelj (lo scrittore). Rodil se je v Firencah leta 1313, umrl pa leta 1375. Njegovo življenje in odraščanje ni povsem znano. Boccaccio naj bi bil sin florentinskega trgovca in Parižanke. Odraščal naj bi v Toskani, kasneje pa študiral pravo v Neaplju. Tam se je tudi nesrečno zaljubil (innamorarsi) v nezakonsko hčer neapeljskega kralja (il re). Sreče v ljubezni ni imel, to ljubezen pa je izkoristil kot muzo za svoje stvaritve. Bil je velik prijatelj italijanskega pesnika Petrarke. Proti koncu življenja se je obrnil k veri (la religione) in v cerkvah razlagal Dantejevo Božansko komedijo.

Dekameron, njegovo življenjsko delo

Ko je v Firencah začela razsajati kuga (la peste), je Boccaccio začel pisati Dekamerona. To je zbirka stotih novel (la novella), ki jih povezuje pripoved desetih mladih ljudi. Sedem deklet in trije fantje si v desetih dneh na deželi pripoveduje zgodbe, saj si želijo popestriti čas, ko so iz Firenc pobegnili zaradi kuge. Te novele so ljubezenske, zabavne, poučne in tudi satirične.

Boccaccio je utrdil novelo

Boccacciu se tako lahko zahvalimo za utemeljitev novele kot kratke književne zvrsti. Čeprav je novela obstajala že prej, je njeno vlogo utrdil prav on.

Novela je kratka do srednje dolga zgodba z enim samim kratkim zapletom (l’intreccio) in nepričakovanim koncem (la fine).

Novela o sokolu

tečaj italijanščineNjegova najbolj znana novela je zagotovo Novela o sokolu, ki je del Dekamerona. Mladenič Federigo se zaljubi v plemenito poročeno žensko Giovanno, zaradi katere začne zapravljati in razsipavati svoj denar (i soldi). Ko obuboža, mu ostaneta samo še sokol (il falco) in majhno posestvo.

Kmalu zatem Giovannijin mož umre in njen sin se začne vedno bolj družiti s Federigom. Čez nekaj časa sin zboli in edina želja (il desiderio), ki jo ima, je Federigov sokol. Tako se Giovanna odpravi do Federiga, da bi ga prepričala, da ji podari sokola. Federigo pa hoče iz ljubezni čim bolje pogostiti svojo gostjo in ji tako pripravi sokola. Konca novele ne izdamo, naj bo to povod, da knjigo vzamete v roke in ga odkrijete sami!

Tečaj italijanščine za lažje razumevanje

Tečaj italijanščine je odlična priložnost za spoznavanje italijanske književnosti in njenih avtorjev. Z znanjem italijanščine boste katero izmed klasik lahko prebrali tudi v italijanščini!

Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.