Italijanske fraze za nakupovanje

Italijanščina je lep in melodičen jezik, ki se ga nekateri učijo tudi zaradi lažjega sporazumevanja med nakupovanjem. Armani, Cavalli, Versace so italijanske znamke oblačil (abbigliamento), modnih dodatkov (accessori) in čevljev (scarpe), ki jih najdemo povsod po svetu. Tudi Prada, Gucci ter Dolce & Gabbana redno krasijo modne piste in poskrbijo za potešitev zapravljivk in zapravljivcev. Pri Italijanih imata moda in eleganten stil pomembno vlogo, zato ni naključje, da prav oni narekujejo svetovne modne smernice.

Quanto costa?

Nakupujte v različnih trgovinah

Če bomo v Italiji poleg oblačil kupovali tudi vsakdanje potrebščine, se bomo po sveže sadje in zelenjavo odpravili na tržnico (mercato). Večje nakupe Italijani opravijo v supermarketih (supermercato) ali pa zaradi nižjih cen, ki jih ponujajo manj znane blagovne znamke, zavijejo v diskont (discount). Poleg hipermarketov (ipermercati) so tu še zasebne trgovinice s prehrambnimi izdelki (negozio di alimentari), kjer je odnos med kupcem in prodajalcem bolj oseben.

Privoščite si italijanske izdelke

Med nakupovanjem pa si ne pozabite privoščiti katerega izmed tipičnih italijanskih produktov (prodotti tipici italiani): skute (la ricotta), ovčjega sira (il pecorino), mocarela iz bivoljega mleka (mozzarella di bufala) ali pa morda balzamičnega kisa (l’aceto balsamico).

Nekaj uporabnih fraz za nakupovanje. Mnogo več pa se jih naučite na začetnem tečaju italijanščine:

  • Quanto costa? – Koliko stane?
  • C´è lo sconto? – Je kakšen popust?
  • C´è anche in blu? – Imate tudi v modri barvi?
  • Che taglia porta? – Katero številko nosite? (velja za oblačila)
  • Porto la tagla…. – Nosim številko …. (velja za oblačila)
  • Che numero porta? – Katero številko nosite? (velja samo za obutev)
  • Porto il numero …. – Nosim številko …. (velja samo za obutev)
  • É possibile pagare con la carta di credito. – Plačate lahko s kreditno kartico.

Italijanščina po uspešni govorni metodi

Italijanščina v jezikovni šoli Lingula vam bo pomagala, da boste hitro spregovorili v tem spevnem jeziku. Lingulini izkušeni učitelji vas bodo spodbujali, da boste pridobljeno znanje uporabljali tudi v praksi.

Italijanščina – imate vprašanja o tečaju, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.