Najdaljša italijanska beseda

Italijanščina je eden najbolj znanih jezikov. Govori jo približno 60 milijonov ljudi, od tega največ v Italiji. Čeprav ni med najbolj razširjenimi jeziki na svetu, pa se ga vseeno uči veliko ljudi in za tečaj italijanščine v Linguli je vedno veliko zanimanja. Italija je namreč izredno priljubljena turistična destinacija, saj s svojo čudovito kulturno in umetniško dediščino obiskovalcev ne pusti ravnodušnih, njen jezik pa je melodičen in speven.

italijanščina

Za tečaj italijanščine je vedno več zanimanja.

Posebnosti v italijanščini

Italija je tudi gospodarsko visoko razvita država, v kateri delujejo številna tuja podjetja, zato obstaja tudi velika potreba po prevajanju besedil v italijanščino in iz italijanščine v druge tuje jezike. A čeprav se zdi, da gre za enostaven jezik, ima italijanščina številne posebnosti.

Poznate precipitevolissimevolmente?

Italijanščina na primer pozna kar nekaj zelo dolgih besed, od tega je večina prislovov. Za najdaljšo besedo v italijanskem jeziku – dolga je kar 26 črk – velja prislov »precipitevolissimevolmente«, njen prevod v slovenščino pa se glasi: nekaj, kar deluje zelo naglo (ali hitro oziroma brez premisleka). Skoval jo je pesnik Francesco Moneti daljnega leta 1677 in izhaja iz pridevnika »precipitevole«, danes pa se uporablja predvsem v šalah.

Najdaljši neologizem ima kar 30 črk

Zanimivo je, da je beseda v izhodišču sicer slovnično nepravilna, a se je kljub temu ohranila v rabi. Najpogosteje se uporablja v stavku: »Chi troppo in alto sal, cade sovente – precipitevolissimevolmente.«, prevod v slovenščino pa je zelo podoben našemu pregovoru: Kdor visoko leta, nizko pade. Najdaljši neologizem, uveljavljen v italijanščini, pa je »psiconeuroendocrinoimmunologia«, ki šteje kar 30 črk!

Italijanščina v Linguli: čas je za akcijo

Italijanščina je prelep jezik. Če ste med branjem članka navdušili za tečaj italijanščine, vam bomo v Linguli pri tem z veseljem pomagali. Za vas imamo pripravljene najrazličnejše jezikovne tečaje, med katerimi lahko izbirate po svojih željah. Za kakršnakoli vprašanja in dogovor za brezplačen svetovalni pogovor smo vam vedno na voljo.

Italijanščina – imate vprašanja o tečaju, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.