Italijani dobro vedo: Obleka naredi človeka!

Katarina Medičejska in Jennifer Lopez

Katarina Medičejska (levo) in pevka Jennifer Lopez (desno). Jennifer Lopez je leta 2000 na podelitvi glasbenih nagrad grammy dvignila veliko prahu v obleki z vrtoglavim izrezom Donatelle Versace.

1. Italijani se radi pohvalijo, da imajo prirojen občutek za lepoto in prefinjen okus. Kako tudi ne, saj je Italija modne smernice vsej Evropi krojila že v obdobju renesanse, ko so bila še posebej priljubljena oblačila firenških Medičejcev. Ena glavnih modnih ikon evropskih kraljevih dvorov v tem času je bila francoska kraljica Katarina Medičejska.

2. Italijani brez kančka humorja pravijo, da je sicer lepo, če ima človek dobro srce, še bolje pa, če je brezhibna tudi njegova zunanjost. Modna industrija, ki je ena najpomembnejših panog v državi, vsako leto soustvarja svetovne modne smernice in kuje vrtoglave dobičke.

sprehod po modni pisti na Tednu mode v Milanu

Teden mode v Milanu (Avtor: br1dotcom, flickr)


3. Med najbolj priznane modne hiše sodijo Armani, Versace, Valentino, Dolce & Gabbana, Prada, Gucci, Fendi, Max Mara, Roberto Cavalli, Moschino, Missoni in druge. Po njihovih oblačilih rade posegajo tudi filmske zvezde, predvsem elegantne in bogato izvezene večerne obleke pa so stalnica rdečih preprog.

Berlusconi in Obama na posvetu v Beli hiši

Nicolas Sarkozy in Barack Obama na posvetu v Beli hiši


4. Nobena skrivnost ni, da tudi italijanski moški radi dobro izgledajo. Ena prvih in še danes vodilnih italijanskih blagovnih znamk je Brioni, v katero se radi oblačijo tako hollywoodski zvezdniki (George Clooney, Al Pacino) kot svetovni politiki (Vladimir Putin, Barack Obama, Silvio Berlusconi, Nicolas Sarkozy). In le enkrat lahko ugibate, od kod neprekosljiva eleganca filmskega junaka Jamesa Bonda v filmih od GoldenEye do Casino Royale.

Benettonova zadnja kampanja iz leta 2011, naslovljena UNHATE

Benettonova zadnja kampanja iz leta 2011, naslovljena UNHATE (Avtor: Clayton Tang)

 

 

5. Benetton in Diesel sodita med blagovne znamke, namenjene mladim. Modni hiši pa nista znani le po svojih oblačilih, ampak tudi odmevnih oglaševalskih kampanjah, ki pogosto opozarjajo na temeljne svetovne probleme, kot so rasizem, aids, vojne … Benettonova zadnja kampanja iz leta 2011, naslovljena UNHATE, prikazuje različne politične in verske voditelje med poljubljanjem.

torbica Gucci, dragulji Bulgari in čevlji Farragamo

Torbica Gucci, dragulji Bulgari in čevlji Ferragamo.

6. Italijanski oblikovalci dobro vedo, da ženska ne more brez čevljev in torbic. Niti prvih niti drugih ni nikoli preveč! Modni hiši Gucci in Fendi slovita po torbicah, za katere v čakalni vrsti stojijo tudi zvezdnice iz sveta zabave, prav tako zaželeni so čevlji Salvatora Ferragama. Za piko na i ne sme manjkati še nakit draguljarn Bulgari ali Damiani.

Ker se je čaru nakupovanja v Italiji zelo težko upreti, se bomo na jezikovnih tečajih italijanščine v Linguli naučili tudi osnovnega modnega besedišča.