Narod z izumiteljsko žilico

Tečaj italijanščine vam bo postregel tudi z zanimivostmi o italijanski kulturi. Italijanom lahko le zavidamo – ne samo, da slovijo po svoji lepoti in občutku za estetiko, so tudi narod z izumiteljsko žilico. Brez marsikatere njihove iznajdbe si danes ne bi znali več predstavljati življenja.

tečaj italijanščine

Znani izumi

Naj omenimo le nekaj izumov: termometer, dekompresijska komora, dinamo, žebelj, brusilni papir, helikopter, hidrogliser, pendolin, radio, telefon, pisalni stroj …

Baterija in očala

  • Italijanski fizik Alessandro Volta je leta 1800 iznašel prvo baterijo, po njem pa je poimenovana tudi enota vólt (oznaka V) za merjenje električne napetosti.
  • Iz Italije prihajajo očala, vendar njihov izumitelj ni znan. Alessandro della Spina iz Pise je bil prvi, ki jih je konec 13. stoletja začel izdelovati za trg.

Kava in sladoled

aparat za espresso

Aparat za espresso – leta 1884 ga je patentiral Angelo Moriondo

  • Italijani so znani ljubitelji kave, zato ni nenavadno, da so izumili kar nekaj pripomočkov za njeno pripravljanje. Med drugim aparat za espresso, ki ga je leta 1884 patentiral Angelo Moriondo, in kafetjero (caffettiera), ki jo je leta 1933 izumil Luigi De Ponti.
  • Italiji bi lahko rekli tudi dežela sladoleda, zametke tega (zmrznjene sladice iz ledu) pa so poznali že Rimljani. Sladoled, kot ga poznamo danes, so prvič pripravili v Firencah v 16. stoletju, medtem ko je kornet leta 1903 izumil Italo Marchiony, italijanski izseljenec v ZDA.

Moderni slovar

Avtor prvega modernega evropskega slovarja je bil italijanski leksikograf Ambrogio Calepino. Latinski slovar Cornucopia je izšel leta 1502.

Parfum

Italijanski parfumar Giovanni Maria Farina je v 18. stoletju izdelal prvo Eau de Cologne, ki je kmalu postala prava senzacija in nepogrešljiv del damske toalete. Parfum je bil svežega vonja s prevladujočo noto citrusov, ime pa je dobil po nemškem mestu Köln, kamor se je Farina preselil in odprl svojo tovarno.

Bančništvo

Moderno bančništvo ima prav tako korenine v Italiji oz. v bogatih mestih, kot so bile Firence, Benetke in Genova. Prvo banko je ustanovila družina Medici konec 14. stoletja.

Tečaj italijanščine: spoznajte italijanske običaje

Tečaj italijanščine v jezikovni šoli Lingula vam bo predstavil mnoge zanimivosti. Poleg jezika boste odkrivali tudi italijansko kulturo in običaje.

Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.