Narod z izumiteljsko žilico

Italijanom lahko le zavidamo – ne samo, da slovijo po svoji lepoti in občutku za estetiko, so tudi narod z izumiteljsko žilico. Brez marsikatere njihove iznajdbe si danes ne bi znali več predstavljati življenja.

  • Naj omenimo le nekaj izumov: termometer, dekompresijska komora, dinamo, žebelj, brusilni papir, helikopter, hidrogliser, pendolin, radio, telefon, pisalni stroj …
  • Italijanski fizik Alessandro Volta je leta 1800 iznašel prvo baterijo, po njem pa je poimenovana tudi enota vólt (oznaka V) za merjenje električne napetosti.
  • Iz Italije prihajajo očala, vendar njihov izumitelj ni znan. Alessandro della Spina iz Pise je bil prvi, ki jih je konec 13. stoletja začel izdelovati za trg.
aparat za espresso

Aparat za espresso – leta 1884 ga je patentiral Angelo Moriondo

  • Italijani so znani ljubitelji kave, zato ni nenavadno, da so izumili kar nekaj pripomočkov za njeno pripravljanje. Med drugim aparat za espresso, ki ga je leta 1884 patentiral Angelo Moriondo, in kafetjero (caffettiera), ki jo je leta 1933 izumil Luigi De Ponti.
  • Italiji bi lahko rekli tudi dežela sladoleda, zametke tega (zmrznjene sladice iz ledu) pa so poznali že Rimljani. Sladoled, kot ga poznamo danes, so prvič pripravili v Firencah v 16. stoletju, medtem ko je kornet leta 1903 izumil Italo Marchiony, italijanski izseljenec v ZDA.
  • Avtor prvega modernega evropskega slovarja je bil italijanski leksikograf Ambrogio Calepino. Latinski slovar Cornucopia je izšel leta 1502.
  • Italijanski parfumar Giovanni Maria Farina je v 18. stoletju izdelal prvo Eau de Cologne, ki je kmalu postala prava senzacija in nepogrešljiv del damske toalete. Parfum je bil svežega vonja s prevladujočo noto citrusov, ime pa je dobil po nemškem mestu Köln, kamor se je Farina preselil in odprl svojo tovarno.
  • Moderno bančništvo ima prav tako korenine v Italiji oz. v bogatih mestih, kot so bile Firence, Benetke in Genova. Prvo banko je ustanovila družina Medici konec 14. stoletja.

Seveda je zanimivosti še veliko, spoznate pa jih lahko na tečajih italijanskega jezika, kjer boste poleg jezika odkrivali tudi italijansko kulturo in običaje.