Čedad – s kolesom k sosedom!

Tečaj italijanščine je priložnost, da se naučite nov jezik. Hkrati pa vam ponuja tudi zakladnico idej za potovanja in krajše izlete v prečudovito Italijo. Naš tokratni predlog za enodnevni izlet (la gita) k zahodnim sosedom je Čedad (Cividale del Friuli). Gre za simpatično mestece (una città simpatica) v Furlaniji – Julijski krajini (Friuli Venezia Giulia) takoj za slovensko-italijansko mejo (il confine).

tečaj italijanščine

Kje se začnejo kolesarski užitki

Do Čedada (furlansko: Cividât) lahko pridete z različnih koncev, prav vse poti pa so odlična priložnost za kolesarske užitke (piaceri ciclistici).

  • Prva možnost je, da krenete iz Kobarida (Caporetto) proti meji. Ko ste enkrat v Italiji, pa lahko obreki Nadiži (il Natisone) vse do cilja uživate ob poganjanju pedalov skozi slikovite furlanske vasice (paesini friulani). (27 km)
  • Pot lahko začnete v Novi Gorici in kolesarite med nasadi trte (la vite). Če vam bo prevroče, pa si lahko privoščite krajši postanek na kateri izmed okoliških kmetij (le fattorie). Tako se okrepčate s kakšno lokalno dobroto. (32 km)
  • Tisti z več kondicije lahko krenete iz Kranjske Gore proti Trbižu (Tarvisio). Od tam pa se odpravite do Gemone del Friuli, epicentra potresa (il terremoto) leta 1976. Pot nadaljujete skozi Pušjo vas (Venzone) in med trtami privijugate do Čedada. (92 km)

Čedad, skriti furlanski dragulj

tečaj italijanščineČedad, ki je od leta 2011 vpisan na Unescov seznam kulturne dediščine (il patrimonio culturale), je kulturno središče Beneških Slovencev, ki pomenijo kar tretjino (il terzo) prebivalstva. Srednjeveško mestece ob Nadiži je znano po osrednjem trgu Piazza del Duomo in Pretorski palači (Palazzo dei Provveditori). Veličastna je katedrala (il duomo) sv. Marije Vnebovzete, po ogledu glavnih znamenitosti pa se velja sprehoditi čez Hudičev most (Il Ponte del Diavolo) in si privoščiti kakšno kavico.

Tečaj italijanščine: kako je lahko kava še slajša

Kavica bo še slajša, če jo boste naročili v italijanskem jeziku. Tečaj italijanščine je primeren tako za začetnike kot za tiste, ki želite samo utrditi svoje znanje in se izogniti jezikovnim preprekam. Če niste prepričani, kateri tečaj bi bil pravi za vas, se dogovorite za brezplačen umestitveni pogovor, na podlagi katerega bomo izbrali pravi tečaj italijanščine za vas.

Imate vprašanja o tečaju italijanščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.